Hoogsensitiviteit in het kort
Hoogsensitiviteit (ook vaak hooggevoeligheid genoemd) is een aangeboren karaktereigenschap, die gekenmerkt wordt door sterke emotionele reacties, sterke empathie, groter bewustzijn van de omgeving, sneller dan gemiddeld door zowel interne als externe prikkels (geluiden, geuren, stemmingen van anderen) overweldigd kunnen raken en een diepere informatieverwerking. Hoogsensitieve mensen hebben vaak meer tijd nodig om dingen te verwerken. Het is voor kinderen belangrijk om al jong te leren hoe zij en u met hun hoogsensitiviteit kunnen omgaan. Op deze manier kunnen zij zich goed ontwikkelen en groei doormaken.
Hoogsensitiviteit/hoogsensitief wordt ook wel eens hooggevoeligheid/hooggevoelig genoemd, toch zijn deze twee niet precies hetzelfde. Ze hebben subtiele verschillen. Hoogsensitiviteit verwijst naar een diepgaande (cognitieve) verwerking van prikkels en een sterke reactie op subtiele details in de omgeving, terwijl hooggevoeligheid meer gericht is op emotionele reacties op die prikkels, zoals het intens voelen van emoties van zichzelf en anderen. Veel hoogsensitieve mensen zijn ook hooggevoelig omdat hun vermogen om prikkels op een diepgaande manier te verwerken samengaat met een sterk bewustzijn van emoties. De termen kunnen dus overlappen en ze kunnen samen voorkomen.
Als u interesse heeft in meer informatie nodig ik u uit om contact met mij op te nemen.
Zelftest hoogsensitiviteit bij uw kind
Elaine N. Aron is een klinisch psycholoog en heeft zelftests ontwikkeld om hoogsensitiviteit bij zowel volwassenen als kinderen te meten. De zelftest ontwikkelt voor kinderen komt uit haar boek The Highly Sensitive Child / Het Hoogsensitieve Kind.
Is uw kind hoogsensitief? Een vragenlijst voor ouders/verzorgers
Beantwoord de vragen zo goed als u kunt. Antwoord met ‘ja’ als het in ieder geval enigszins opgaat of gedurende een aanzienlijke periode in het verleden opging. Antwoord met ‘nee’ als het niet speciaal of helemaal niet opgaat voor uw kind.
Mijn kind…
- Schrikt snel.
- Heeft last van kleren die kriebelen, naden in sokken of kledingmerkjes tegen zijn/haar huid.
- Houdt over het algemeen niet van grote verassingen.
- Leert meer van een vriendelijke terechtwijzing dan van een strenge straf.
- Lijkt mijn gedachten te kunnen lezen.
- Gebruikt moeilijke woorden voor zijn/haar leeftijd.
- Ruikt elk vreemd geurtje.
- Heeft een scherpzinnig gevoel voor humor.
- Lijkt zeer intuïtief.
- Is moeilijk in slaap te krijgen na een opwindende dag.
- Heeft moeite met grote veranderingen.
- Wil zich verkleden als zijn/haar kleren nat of zanderig zijn geworden.
- Stelt veel vragen.
- Is een perfectionist.
- Heeft oog voor het verdriet van anderen.
- Houdt meer van rustige spelletjes.
- Stelt diepzinnige, beschouwende vragen.
- Is zeer gevoelig voor pijn.
- Kan slecht tegen een luidruchtige omgeving.
- Heeft oog voor detail (iets dat van plaats is veranderd, een verandering in iemands uiterlijk, e.d.).
- Kijkt eerst of het veilig is alvorens ergens in te klimmen.
- Presteert het best wanneer er geen vreemden bij zijn.
- Beleeft de dingen intensief.
Evaluatie van de HSP test
Tel nu het aantal keren dat u de vragen met ‘ja’ hebt beantwoord bij elkaar op.
0-12 punten
U heeft waarschijnlijk geen hoogsensitief kind, hoewel dat niet met 100% zekerheid te zeggen is. Als er bijvoorbeeld twee items heel erg waar zijn voor u kan het zijn dat uw kind alsnog hoogsensitief is.
13-23 punten
Uw kind is zeer waarschijnlijk hoogsensitief. Hij/zij is gevoeliger voor nuance verschillen (merkt meer op) dan de meeste andere kinderen.
(Bron: Elaine N. Aron)
Na het lezen van de informatie en het invullen van de test heeft u mogelijk een beter beeld van hoogsensitiviteit en weet u of uw kind mogelijk hoogsensitief is. Mocht u vragen hebben of wilt u begeleiding hoe om te gaan met de (mogelijke) hoogsensitiviteit van uw kind of begeleiding voor uw kind zelf om te leren omgaan met zijn/haar hoogsensitiviteit. Dan nodig ik u uit om contact met mij op te nemen.